Wijkalliantie Seniorvriendelijk Vleuten-De Meern

Op initiatief van DOCK Utrecht werd op 30 september 2021 in buurtcentrum De Schakel een netwerkbijeenkomst georganiseerd voor iedereen die werkt met ouderen in Vleuten. Voor deze bijeenkomst waren 22 organisaties uitgenodigd. Van sommige organisatie kwamen verschillende disciplines. 8 Organisaties konden helaas niet komen, maar waren wel geïnteresseerd om aan te haken bij de alliantie.

Vanuit DOCK Utrecht stelden de twee initiatiefnemers zich voor: Jan Bloemkolk en Tamara Leguit. Hun missie is om samen met bewoners en organisaties in de wijk buurten nóg levendiger te maken. Als ‘sociaal makelaar’ ondersteunen zij bewoners, en versterken zij netwerken en buurtinitiatieven. Vanuit de gedachte: wat er niet is, kunnen we door samenwerking opzetten.

Jan en Tamara richten hun aandacht speciaal op de ouderen in Vleuten-De Meern, en de informele zorg en het welzijn die met hen verbonden is. Zij verbinden ouderen aan elkaar, leiden ze naar activiteiten en verwijzen ze door naar andere organisaties. De Wijkalliantie Seniorvriendelijk  Vleuten-De Meern is een voorbeeld van dit verbindende werk.

Om te illustreren hoe dit in andere Utrechtse wijken wordt opgepakt, kwam hun DOCK-collega Nadja van Kessel vertellen hoe de Alliantie Seniorvriendelijk Overvecht ontstond. Seniorvriendelijk Overvecht is inmiddels al zó stevig in die wijk verankerd dat ook actieve ouderen deel uitmaken van het netwerk. Een bejaarde bewoner uit die wijk illustreerde dit met haar enthousiaste aanwezigheid. Het is de bedoeling dat ook de Wijkalliantie Seniorvriendelijk Vleuten-De Meern zich op termijn ontwikkeld tot een netwerk dat niet alleen voor maar ook van senioren is.

Na een eerste ronde van kennismaken, ging de bijeenkomst vooral over de vraag op welke prioriteiten de Wijkalliantie Seniorvriendelijk Vleuten-De Meern zich het komende jaar zou moeten richten. Daarbij werd ook ‘hoog-over’ nagedacht over de ‘stip op de horizon’: waar wil de alliantie over 5 jaar zijn? De resultaten van deze brainstorm zijn het onderwerp van een vervolgafspraak.


Als je met Tamara of Jan wilt sparren, kun je
altijd even contact met ze opnemen:
tleguit@dock.nl of jbloemkolk@dock.nl