Zwemmen | Haarrijnseplas

Onderstaande informatie komt van de hieronder genoemde website. Daar kunt u nog meer lezen over zwemmen in de Haarrijnseplas.

Kom zoveel mogelijk met de fiets naar de strandzone Haarrijn. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen en bij volle parkeerplaats sluiten we deze af, zowel p1 als p2. In de berm of langs de kant parkeren is niet toegestaan.

Algemeen
In het afgeschermde deel van de plas kunt u veilig zwemmen. Er is een lekker zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met voorzieningen om te sporten en te spelen. Om ervoor te zorgen dat kinderen hun ouders niet zo snel kwijtraken en als aanrijdbaken voor hulpdiensten zijn de herkenbare oriëntatiepalen. De toegang is gratis.

Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober tussen zonsopgang en zonsondergang.

Horeca
Op het strand vindt u lounge restaurant Key West Beachhouse; een strandpaviljoen met zee-elementen. Het hele jaar kan Midden-Nederland genieten van deze unieke plek aan het water. Naast Key West zijn er ook 2 mobiele snackwagens met ijsco’s, friet, koffie/thee en fris.

Toezicht
Bij mooi weer is er toezicht. Het beheer en de strandwachten worden verzorgd door Recreatie Midden-Nederland. Volg de strandwachten op Twitter via @szHaarrijn. Zij houden u op de hoogte van het laatste nieuws.

Bereikbaarheid
Het strand is per fiets of bus prima bereikbaar, bij alle ingangen is ruimte om de fiets te stallen. Busreizigers kunnen gebruik maken van lijn 4 (Zuilen – De Wetering via Utrecht CS) en uitstappen bij halte Zwemstrand Haarrijn. Ook lijn 10 rijdt langs de Haarrijnseplas (Lunetten – Maarssen via Papendorp), reizigers kunnen dan uitstappen bij halte Heldinnenlaan. Automobilisten kunnen parkeren op de twee parkeerterreinen langs De Heldinnenlaan.

Groepsactiviteiten/evenementen
Het beoordelen van de mogelijkheden voor groepsactiviteiten/evenementen gebeurt door de gemeente Utrecht. U kunt uw eventuele aanvraag hiervoor indienen bij de afdeling vergunning en handhaving van de gemeente: 030-2860000 of evenementen@utrecht.nl

Honden
Honden zijn hier niet toegestaan.

Schoon water
De Haarrijnseplas levert een belangrijke bijdrage aan het watersysteem in Leidsche Rijn. In natte tijden fungeert de plas als opvang voor overtollig oppervlaktewater in het gebied en in droge tijden kan er water uit de Haarrijnseplas naar drogere delen worden gebracht. Hierdoor is het niet meer nodig om vervuild water uit het Amsterdam-Rijnkanaal het gebied in te laten. Het water dat uit de bodem, de sloten en grachten naar de Haarrijnseplas wordt afgevoerd is al enigszins gezuiverd in de wadi’s, waar de eerste opvang plaatsvindt. Toch wordt het – voordat het de plas wordt ingelaten – nogmaals gefilterd, zodat het water in de plas absoluut schoon en kraakhelder is.

Meer informatie
– Er zijn toiletten en prullenbakken
– Er is een EHBO-post
– Zwemmen is op eigen risico
– Bezitten en/of gebruiken van verdovende middelen en/of alcoholhoudende dranken is niet toegestaan
– Bij verwachte grote drukte zijn verkeersregelaars aanwezig

Organisatie Haarrijnseplas

Strandboulevard/Heldinnenlaan

14030

Locatie Vleuten

, 3451 Utrecht

Plan je route

Zwemmen | Haarrijnseplas

Plan je route