Geslaagde vrijwilligersdag

Geslaagde WIL-Vrijwilligersdag 

– door Marijke van Rooijen | Team Communicatie WIL in je buurt

In De Schakel in Vleuten vond op 6 oktober een geslaagde WIL-Vrijwilligersdag plaats. Ondersteund door een professioneel en ludiek programma, gingen de deelnemers enthousiast met elkaar in gesprek over hun rol als vrijwilliger en over (de toekomst van) WIL als organisatie.

Het evenement begon met een WIL-voorlichtingsfilmpje van U in de Wijk Producties. Aansluitend daarop liet dagvoorzitter Elza Bulstra een aantal mensen in de zaal aan het woord over hun werk. Bij alle verschillen in werkzaamheden waren de deelnemers het over één ding eens: of je nu telefoon- of vervoersvrijwilliger bent, bezoekmaatje, klussen- , boodschappen- of computerhulp; als WIL-vrijwilliger wil je iets voor een ander betekenen! Dit werk is leuk, geeft energie, en je kunt er ook nog eens je eigen tijd mee indelen.

Ondersteuning

Het lijkt simpel: een handje helpen bij een buurtbewoner. Maar in de praktijk lopen vrijwilligers soms tegen obstakels aan. Een reden voor het Bestuur om Linda Bakhuis zich te laten voorstellen als vertrouwenspersoon van WIL. Als vrijwilliger die met mensen werkt, kùn je te maken krijgen met situaties waar je geen raad mee weet. Dan is het goed te weten dat Linda beschikbaar is voor vertrouwelijk advies.

Vervolgens ging de zaal in gesprek over de vraag hoe WIl nog meer ondersteuning kan geven bij het vrijwilligerswerk. Verscheidene mensen hadden behoefte aan meer handelingskaders, bijvoorbeeld bij het bepalen wie wel en wie niet recht heeft op hun (gratis) hulp. Anderen kwamen met de vraag ”Mag ik rijden in de auto van mijn cliënt?” Dit is niet de norm. Het bestuur raadt het af, omdat je niet zeker weet of de cliënt allrisk is verzekerd. Maar wat nu als je als vervoersvrijwilliger steeds een loodzware rolstoel van auto naar auto moet versjouwen? Bestuurslid Bert van Slooten beloofde op deze vraag terug te komen in één van de volgende nieuwsbrieven.

Meer vrijwilligers

Bij de lunch vond elke deelnemer een VrijwilligersWijzer, een folder en een aantal visitekaartjes op zijn stoel. Er is de afgelopen tijd door het Team Communicatie hard gewerkt aan vernieuwing van de communicatiemiddelen. En het werven van vrijwilligers. Door uitgebreid folderen en regelmatig advertenties en achtergrondverhalen te plaatsen in diverse lokale media, hoopt het team nieuwe collega’s aan te trekken.

De zaal sprak haar waardering uit over het werk van het Team Communicatie. “De nieuwsbrief wordt steeds beter, leuke foto’s, korte en krachtige artikelen”. Coördinator Communicatie Jacques van der Bom was blij, maar spoorde de mensen wel aan mee te blijven denken en hun ideeën over werving, nieuws- of achtergrondverhalen te blijven doorsturen.

‘Goed verbonden’

In de middag was het tijd voor oud-bestuursvoorzitter Lenneke Degenaar om aan te treden. Zij sprak vanuit haar persoonlijke ervaringen over hoe fijn en belangrijk het is om een netwerk op te bouwen. ‘Verkeerd verbonden’, zoals vroeger het geval kon zijn met die ouwe telefoon met draaischijf, bestaat niet meer. Iedereen kan een netwerk nu goed gebruiken. Je bent altijd ‘goed verbonden’!

Met behulp van een aantal spelvormen liet Lenneke de zaal ervaren hoe dat verbinden gaat. Vermakelijk en inzichtelijk was vooral een vragenspel met bolletjes wol. Hierbij ontstond een netwerk van draden als letterlijke vertaling van het potentieel aan (hulp)vaardigheden dat in de zaal aanwezig was.

Keur aan ideeën

Inmiddels vervuld van het echte WIL-gevoel, gingen de deelnemers aan de slag met  hun ideeën over (de toekomst van) WIL en hun eigen rol in de organisatie. Gevolg: een keur aan wensen en ideeën. De buurt vergroenen, zwerfvuil en eenzaamheid aanpakken, meer mogelijkheden voor jongeren en kinderen creëren, een cultuurhuis opzetten met plaatselijke initiatieven… Een buurtmobiel, een duofiets om ouderen van de omgeving te laten genieten, een leesclub, een opruimcoach… Betere bereikbaarheid van de telefoondienst… Eén deelnemer gaf zelfs een waarschuwing af.  “De organisatie is hard gegroeid, de laatste tijd. Pas op, dat ze niet te log wordt!”.

De Meneertjes

De tijd vloog. Ineens was daar  theatergroep ‘De Meneertjes’ om het evenement af te sluiten. De Meneertjes is improvisatietheater dat gebruik maakt van suggesties van het publiek. De wekker die ooit ter reparatie is aangeboden aan de Computer Hulpdienst, mocht hier natuurlijk niet ontbreken! De zaal genoot van hun gekkigheid en knappe acteerprestaties.

Alvorens aan de borrel te gaan, bedankte voorzitter Elza het bestuur, Lenneke en Jacques voor hun inzet om van dit evenement een succes te maken. De Meneertjes verrasten nog één maal door ook voor de zaal een hartelijk applaus in te zetten!