Column Wil in je buurt: Tweedehands spullen

In Vleuten-De Meern wonen veel mensen die zich inzetten voor de buurt en hun buren. De verschillende initiatieven en netwerken zijn echter niet altijd even goed te vinden. Wil (Wijk informatie lijnen) helpt bewoners de weg in de wijk te (leren) vinden. Iedere maand vertelt Wil in deze column over een vraag die gesteld is.

Welke vraag kwam er deze maand binnen?
Een bewoner was haar huis aan het opruimen en vroeg zich af of er in de wijk plekken zijn die tweedehands bruikbare spullen inzamelen. Het ging in dit geval om kleding die zij zelf niet meer droeg, maar waar anderen nog veel plezier van kunnen hebben. Ze gunde haar spullen liever een tweede leven, dan dat kleding die nog helemaal goed is in de vuilnisbak terecht kwam.

En waar kun je deze kleding heen brengen?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Het Leger des Heils heeft op verschillende plekken in de wijk bakken voor tweedehands kleding. Precieze locaties staan op www.reshare.nl. Ook sommige kledingwinkels, zoals H&M en C&A hebben bakken staan voor tweedehandskleding.

Kinderkleren kun je iedere laatste vrijdagavond van de maand ruilen tijdens het ruilpunt van Krijg de Kleertjes Leidsche Rijn (in kindercluster Voorn). Zij nemen ook donaties van kinderkleding aan, voor mensen die niet willen ruilen.

En waar kun je andere spullen doneren?
Ook huisraad, boeken en nog veel meer kun je een tweede leven gunnen. Weggeefwinkel Mooi4Nix, iedere vrijdag in buurtcentrum de Weide Wereld, is altijd blij met nieuwe spullen. Ook Emmaus Haarzuilens neemt graag je spullen aan.

Kan het ook online?
Ook op Facebook zijn verschillende groepen waar je spullen weg kunt geven of eventueel kunt verkopen, zoals de Weggeefhoek Utrecht Vleuten De Meern Leidsche Rijn en omgeving of budgethoek Vleuten.

En speelgoed?
De speelgoedbank De Meern zamelt speelgoed in voor gezinnen die van weinig geld moeten rondkomen. Zij organiseren vier keer per jaar een inzameling. Kinderfietsen kunnen ook buiten de inzamelingsmomenten op afspraak worden gebracht.

Ook een vraag aan Wil?
Wil is iedere donderdag van 10-12 uur in de Cultuurcampus, Burchtpoort 16, Vleuterweide en elke dinsdag van 10-12 uur in De Pijler, Molenpolder 80, De Meern. Je kunt ook bellen, dagelijks van 09:00-11:00 op 030 677 31 31 of mailen naar info@wilinjebuurt.nl. Of kijk eens op www.wilinjebuurt.nl

Column gepubliceerd in de VAR op 5 juli 2018