Column Wil in je buurt: Wil kijkt terug

In Vleuten-De Meern wonen veel mensen die zich inzetten voor de buurt en hun buren. De verschillende initiatieven en netwerken zijn echter niet altijd even goed te vinden. Wil (Wijk informatielijn) helpt bewoners de weg in de wijk te (leren) vinden. Volgende maand bestaat Wil een jaar. We kijken terug.

 

Hoe is het eerste jaar Wil gegaan?

Op 27 juni is het één jaar geleden dat wethouder Diepeveen officieel Wil lanceerde: een spreekuur, telefoonnummer, website en emailadres waar bewoners hun vragen over de wijk aan andere bewoners kunnen stellen. Inmiddels heeft Wil wekelijks twee inloopspreekuren: in buurtcentrum de Pijler en in de Cultuurcampus. Wil bestaat inmiddels uit een groep van meer dan 15 Wil-lers: buurtbewoners die vragen van andere buurtbewoners beantwoorden.

 

Wie zijn die Wil-lers?

Dat zijn bewoners uit de wijk, die graag hun medebewoners helpen, die iets zoeken in de wijk. Dat gebeurt op de inloopspreekuren en via de telefoon en mail. Ook houden buurtbewoners de website van wil bij. Zo komen er nog steeds nieuwe vragen bij op de website. Zoals: ´waar vind ik woningen voor senioren in de wijk´ en ´waar vind ik een maatschappelijke stage´. Alle Wil-lers vinden het leuk om buurtbewoners te helpen zoeken: dus alle vragen zijn welkom!

 

Wat voor vragen stellen mensen bij Wil?
Dat loopt ontzettend uiteen. We zien bijvoorbeeld veel mensen die moeite hebben om de weg te vinden in het uitgebreide aanbod van zorg en ondersteuning. Wat past bij mij en waar heb ik wel of geen recht op? Wil-lers kijken mee en verwijzen mensen naar de juiste organisatie. Daarnaast kloppen veel bewoners aan die op zoek zijn naar een specifieke activiteit. Dat gaat van taarten bakken tot rugby. Er wordt ontzettend veel georganiseerd in de wijk, maar dat is niet altijd even goed te vinden. Soms willen mensen ook weten welke clubjes bijvoorbeeld geschikt zijn voor mensen die niet goed tegen prikkels kunnen.

 

Weet Wil alles over de wijk?

Zeker niet: er is zoveel in de wijk te doen, dat ook Wil-lers niet alles weten. Ze weten wel veel, en ze weten vooral goed hoe ze kunnen zoeken. Wil-lers vinden het leuk om daarmee te helpen. Dus zoek je iets in de wijk, maar kun je het zelf niet vinden? Neem contact op en wij gaan graag voor je op zoek!

 

Waar vind ik Wil?

Wil is iedere donderdag van 10-12 uur in de Cultuurcampus, Burchtpoort 16, Vleuterweide en elke dinsdag van 10-12 uur in De Pijler, Molenpolder 80, De Meern. Je kunt ook bellen, dagelijks van 09:00-11:00 op 030 677 31 31 of mailen naar info@wilinjebuurt.nl. Of kijk eens op www.wilinjebuurt.nl

 

Door Rosa Draaisma, verschenen in de VAR op 10 mei 2018