Wil in je buurt: mevrouw J.

In Vleuten-De Meern wonen veel mensen die zich inzetten voor de buurt en hun buren. De verschillende initiatieven en netwerken zijn echter niet altijd even goed te vinden. Wil (Wijk informatielijn) helpt bewoners de weg in de wijk te (leren) vinden. Deze keer hielp Wil mevrouw J. met haar vraag. Heb je ook een vraag aan Wil? Kom eens langs, bekijk de website, bel of mail Wil.

Wie kwam Wil tegen?
Eén van de vrijwillige buurtbewoners van Wil was aanwezig bij de Huiskamer van de Wijk in De Schalm. Daar kwam ze mevrouw J. tegen. Mevrouw J. ontving de week vooraf meerdere telefoontjes van een nummer dat begon met +53, het netnummer van Cuba. Er werd steeds snel opgehangen. Mevrouw vroeg zich af wat ze hier tegen kon doen.

Wat heeft Wil gedaan?
We hebben contact opgenomen met de wijkagent van De Meern om te vragen of meer mensen hier last van hadden en wat je in dit soort gevallen het beste kunt doen.

En wat was het antwoord?
Mevrouw J. was zeker niet de enige die gebeld is door dit nummer. Het is een manier van oplichting, ook wel wangiri-fraude genoemd. De oplichters laten de telefoon kort overgaan, in de hoop dat mensen terugbellen. Als je terugbelt, lijkt het alsof er nog geen verbinding is, of dat er al is opgehangen. In werkelijkheid ben je verbonden met een buitenlands servicenummer dat euro´s per minuut rekent. De kosten voor het telefoontje kunnen dus flink oplopen.

Wat kun je er aan doen als je wordt gebeld door zo´n nummer?
Het belangrijkste is dat je niet terugbelt. Dat had mevrouw J. gelukkig ook niet gedaan. Wat je zelf verder kunt doen is het nummer blokkeren. Je kunt het nummer ook melden bij je telefoonprovider (zoals tele2, Ziggo of Vodafone). Zij kunnen dan zorgen dat niemand van hun klanten het nummer terug kan bellen.

Is mevrouw J. nu geholpen?
Ze is blij dat ze nu weet wat voor telefoontjes het waren. Ook heeft ze het nummer geblokkeerd. Mocht ze in de toekomst door een ander onbekend buitenlands nummer worden gebeld, zal ze in ieder geval nooit terugbellen!

Kan Wil mij ook helpen?
Zeker weten! Je kunt met allerlei vragen over de wijk bij Wil terecht. Ook kunnen mensen kijken op www.wilinjebuurt.nl. Daar vind je antwoorden op vragen als ´waar vind ik thuiszorg´ en ´waar mag ik mijn hond los laten lopen?´ Wil helpt bewoners om de juiste activiteit of ondersteuning te vinden in Vleuten-De Meern en Haarzuilens.

Waar vind ik Wil?
Wil is iedere donderdag van 10-12 uur in de Cultuurcampus, Burchtpoort 16, Vleuterweide en elke dinsdag van 10-12 uur in De Pijler, Molenpolder 80, De Meern. Je kunt ook bellen, dagelijks van 09:00-11:00 op 030 677 31 31 of mailen naar info@wilinjebuurt.nl

Deze column verscheen in VAR NWS van 15 maart 2018.