Wil in je buurt: Gineke

In Vleuten-De Meern wonen veel mensen die zich inzetten voor de buurt en hun buren. De verschillende initiatieven en netwerken zijn echter niet altijd even goed te vinden. Wil (Wijk informatielijn) helpt bewoners de weg in de wijk te (leren) vinden. Gineke is actief voor Wil en regelmatig te vinden op het inloopspreekuur in buurtcentrum De Pijler. Gineke gaat graag in gesprek met buurtbewoners om te ontdekken wat zij zoeken.

Wie is Gineke?
“Ik ben een 65-jarige vrouw met prepensioen, die altijd naast haar betaalde werk vrijwilligerswerk heeft gedaan. Ik ben nu vrijwilliger bij We Legge (jeu de boulesvereniging), Azotod en Cultuur19. En voor Wil natuurlijk. Als lid van het Leidsche Rijn koor neem ik ook regelmatig klussen op me zoals een jubileumoptreden en afrekening fondsen. Ik heb 2 kinderen die ik regelmatig zie en 1 kleinzoon die regelmatig bij ons thuis is. Mijn moeder zit in een verzorgingstehuis met toezicht.”

Hoe ben je bij Wil terecht gekomen?
“Ik was op zoek naar nieuw vrijwilligerswerk voor met name de winterperiode, omdat ik dan weinig kan doen in mijn volkstuinen.“

Welke vragen kom je tegen bij Wil?
“Van alles, vooral ook veel (oudere) mensen die wat willen ondernemen of nieuwe mensen willen ontmoeten, zodat ze niet eenzaam worden. Ik heb nu twee keer mannen gesproken die na het overlijden van hun vrouw iets wilde gaan doen in de wijk. Ik heb met ze gesproken over vrijwilligerswerk, maar allebei wilden of konden ze zich niet structureel ergens aan committeren. Toen heb ik ze de vervoersdienst van Welzaam aangeraden: dan kunnen ze wanneer het hun uitkomt, mensen rijden in de wijk. Dat kan zo vaak of zo weinig als ze zelf willen en kunnen. En zo leren ze allemaal mensen kennen in de wijk.“

Als mensen overwegen vrijwilligerswerk te doen, waar kunnen ze dan terecht?
“In de wijk zijn verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, structureel of eenmalig. Er is voor ieder wat wils. Vrijwilligerswerk is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten, of nieuwe werkervaring op te doen. Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk of wil je je eenmalig inzetten? Er zijn meerdere manieren om iets te vinden wat bij je past. Je kunt bijvoorbeeld kijken op de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale https://www.vcutrecht.nl/vacatures. Wil je dat er iemand met je meedenkt of meekijkt? In de cultuurcampus vind je het matchpunt van de vrijwilligerscentrale. Een vrijwilliger helpt je dan bij het zoeken van vrijwilligerswerk dat bij jou past. Kom langs op woensdag tussen 14:00 en 16:00.“