WIL in je buurt, Wijk Informatielijnen, CultuurCampus, Informatiecentrum Vleuterweide,

Inwoners weten buurtnetwerk Wil te vinden

Door Carla Wouterson

VLEUTEN – DE MEERN > Het nieuwe buurtnetwerk ‘Wil’ van en voor bewoners van Vleuten, De Meern en Haarzuilens werd eind juni feestelijk gelanceerd door wethouder Diepenveen in de Cultuurcampus.

Iedereen uit Vleuten, De Meern en Haarzuilens was en is hier van harte welkom. Vooral bewoners met vragen, die op zoek zijn en iets niet kunnen vinden. Of een initiatief willen starten en buurtgenoten zoeken die mee willen doen. Projectleider Wilma de Buck is blij met de belangstelling voor het initiatief: ‘Ondanks de vakantie weten er al aardig wat mensen ‘Wil’ te vinden. En daar zijn we blij mee. Het is toch ook een kwestie van hoort zegt het voort’, aldus Wilma. ‘Wil’ (Wijk Informatie Lijnen) is de vraagbaak waar buurtbewoners en professionals terecht kunnen met hun vragen. Bewoners van Vleuten, De Meern en Haarzuilens kunnen mailen, bellen of binnenlopen op de Cultuurcampus. Een vrijwilliger helpt bij het vinden van een antwoord samen met het buurtnetwerk. Als bewoners willen weten wat er allemaal in de wijk te doen is, actief willen worden, mensen leren kennen, zelf een initiatief willen starten of op zoek zijn naar een fiets-, wandel-, lees- of bridgeclub, praktische hulp nodig hebben of zelf hulp willen bieden. Dan moeten ze bij ‘Wil’ zijn.

Veel mensen zoeken hun weg in de buurt door op internet te zoeken, maar kunnen de specifieke informatie niet vinden. ‘Wil’ bundelt informatie en kennis om activiteiten, initiatieven en organisaties gemakkelijker vindbaar te maken. Daarom is inmiddels ook de website www.wilinjebuurt.nl gelanceerd. Hier is informatie uit verschillende bronnen te vinden over sporten en bewegen, praktische hulp, ontmoeting en contact, gezondheid en zorg, leren en ontwikkelen, actief in de buurt, cultuur en natuur.

De website geeft antwoord op veel gestelde vragen zoals ‘Waar kan ik andere bewoners ontmoeten, Nederlands leren of digitaal mijn weg vinden?’ ‘Wat is er allemaal te doen op cultureel gebied, welke initiatieven zijn er en welke zorg is er in de buurt?’ ‘Wie helpt mijn idee verder, kan helpen bij de administratie, financiën, vakantievragen, klusjes of vervoer zoals de PlusBus?’

Tijdens de lancering konden mensen kennismaken met de mensen achter ’Wil’, de website, de informatiemap en het buurtnetwerk van ‘Wil’. Ook de ‘Wil’-vrijwilligers werden gecertificeerd. Bewoners en vrijwilligers trekken nl. dit initiatief.

‘Wil’ is een initiatief van Welzaam, actieve bewoners, Buurtteams en Netwerk Informele Zorg. Bel het centrale nummer (030) 6773131 elke werkdag of kom langs! ‘Wil’ heeft iedere donderdagochtend inloop van 10.00 tot 12.00 uur in de Cultuurcampus.

Deze locatie zal in de loop van het najaar worden uitgebreid met De Pijler, De Schakel en De Schalm. Iedere bewoner en vrijwilliger is van harte welkom! Aanmelden kan bij info@wilinjebuurt.nl of kijk op www.wilinjebuurt.nl.

Dit artikel verscheen in de VAR van juli.